For 10 år siden, i 2002, var den indiske delstat Gujarat, Mahatma Ghandis hjemstat, vært for nogle af de værste massakrer siden Indiens deling i 1947. Mordet på 58 hinduer i byen Godhra, blev gnisten der antændte optøjer over hele delstaten og i sidste ende kostede op imod 2000 mennesker livet, hovedsageligt muslimske kvinder og børn. Manden der bar en stor del af ansvaret for at situationen løb løbsk, Gujarats guvernør Narendra Modi, ses i dag af mange som et godt bud på en fremtidig indisk regeringsleder. Denne artikel søger at afdække hvilke begivenheder, der ledte op til katastrofen i 2002.

Af Lars Rugholm

 

I begyndelsen af 1920’erne begyndte nationalismen at brede sig i Europa. De nye strømninger nåede hurtigt Indien og i 1923 skrev V.D. Savarkar sit ideologiske hovedværk ”Hindutva: Who is a hindu?” heri lagde han grundstenen til fremtidens hindu-nationalisme. Savarkar var en af inspirationskilderne til dannelsen af Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) i 1925. Navnet kan oversættes til ”Den nationale organisation af frivillige/patrioter”. En anden af RSS’s inspirationskilder var Benito Mussolinis italienske fascistparti. RSS har fra starten været kritisk overfor Ghandis ide om ikke-vold og fredelig sameksistens på tværs af religiøse og kulturelle skel. Det kan i parentes bemærkes, at manden, der myrdede Ghandi, Nathuram Godse, var fra en RSS familie.

 

En enorm paraply
Siden sin oprettelse i 1925 er RSS vokset til at være en enorm organisation med mindst 2 mio. medlemmer spredt udover hele Indien, dog mest i nord. Målt på medlemmer er RSS verdens næststørste politiske bevægelse, kun overgået af kommunistpartiet i Kina. Medlemmerne af RSS mødes hver morgen rundt omkring i de indiske landsbyer til yoga, recitation af hinduistiske tekster og kampsportstræning. RSS kan opfattes som en paraplyorganisation, hvorunder forskellige andre organisationer er samlet. To af disse spillede hovedroller i Gujarat i 2002.

Bharatiya Janata Party (BJP) eller ”Indiens folkeparti” er den politiske arm af RSS. BJP er det eneste store oppositionsparti til Kongrespartiet (Nehru og Ghandis parti). I 1998 lykkedes det en BJP-ledet koalition at opnå regeringsmagten, og først i 2004 kom Kongrespartiet tilbage til ministerkontorerne. Det var første gang et andet parti end kongrespartiet havde holdt en fuld regeringsperiode. Denne regeringsperiode var meget begivenhedsrig, bl.a. blev Indiens første atombombe sprunget under Thar-ørkens sand. Gujarats guvernør Narendra Modi er både medlem af BJP og frivillig for RSS.

Vishwa Hindu Parishad (VHP) eller ”verdenskoncilet for hinduisme”, er den militante arm af RSS. Deres ungdomsorganisation Bajrang Dal, som har imellem 300.000 og 400.000, medlemmer, fungerer som RSS’s stormtropper. Her øves der ikke bare almindelig kampsport, men også med sværd og skydevåben. VHP og i særdeleshed Bajrang Dal, bærer en stor del af ansvaret for, hvad der skete i Gujarat.

 

Begivenhederne i Ayodhya
En af årsagerne til massakrerne i Gujarat skal findes i en episode 10 år tidligere, i Indiens største delstat, Uttar Pradesh. Ifølge det episke digt Ramayana, blev guden Ram født i den hellige by Ayodhya. Netop på det sted hvor Ram eftersigende skulle være blevet født, havde den første muslimske kejser af Indien, Babur, i 1500-tallet bygget en stor moské kaldet Babri Masjid.

Siden Indiens uafhængighed havde et rygte floreret om, at Babur havde revet et tempel til Rams ære ned, for at bygge sin moske. RSS udnyttede dette rygte til at rejse et folkekrav om at nedrive Babri Masjid og genopbygge templet til Ram. Det kulminerede i december 1992, hvor en enorm folkemængde, heriblandt ledere fra VHP og BJP, trængte ind i moskéen og i løbet af få timer jævnede den med jorden. Flere hundrede muslimer blev slået ihjel i de efterfølgende uroligheder, især i Mumbai (Bombay). Urolighederne er gengivet i en scene i den oscarvindende film Slumdog Millionaire.

 

Newtons 3. lov
Det var en episode den 27. februar 2002 i byen Godhra, som et af de vigtigste stoppesteder på pilgrimsruten fra Gujarat til Ayodhya, der satte dominoeffekten i gang. I flere uger havde toge kørt igennem byen fyldte med VHP medlemmer på vej til Aydhoya for at presse regeringen til at bygge Ram-templet ovenpå Barbri Masjids ruin. Imens et tog med pilgrimme holdt på stationen, ankom en stor mængde muslimske lokale. Det er lidt uklart, hvad der herefter skete, men sikkert er det, at der udbrød brand i toget, og 58 hinduer brændte inde. Narendra Modi erklærende at mordene var udtryk for et terrorist-komplot og arrangerede at de omkomne fra Godhra blev fragtet til Gujarats største by, Ahmedabad, hvor de blev begravet akkompagneret af et kæmpe optog.

Beslutningen om at flytte ligene til Ahmedabad er efterfølgende blevet beskrevet som en klar invitation til optøjer. De muslimske kvarterer i byerne forvandlede sig til dødsfælder. Hundredvis af isolerede voldsepisoder i hele delstaten er blevet genfortalt af øjenvidner og nogle er endda blevet optaget på film. Især behandlingen af de muslimske kvinder og børn kan få ens tær til at krummes. Før blev kvinderne voldtaget, så blev hældt brandbare væsker ned i deres hals og deres børns hals, til sidst blev der kastet tændstikker på dem. Mændene blev tvunget til at overvære mordet på deres koner og børn, før de til sidst selv blev slået ihjel.

Ifølge Christophe Jaffrelot, en anerkendt ekspert i hindu-nationalisme, blev lastbiler fyldt med Barjang Dal medlemmer i fuld kampuniform læsset af i de forskellige muslimske bydele. De medbragte lister med navne og adresser på muslimer. Det hele bar tydeligt præg af at det var planlagt på forhånd. Selv muslimer med hindu-navne fremgik af listerne. Politiet fik ordre til ikke at blande sig, nogle politifolk er sågar blev set deltage i myrderierne. Imens optøjerne stod på citerede Narendra Modi Newtons 3. lov: ”Every action has an equal and opposite reaction”.

Ingen er blevet holdt ansvarlige for myrderierne på muslimerne. I Indien er retsforfølgelse et delstatsanliggende. 200 muslimer blev til gengæld tilbageholdt, uden rettergang, for togbranden i Godhra. Med hjemmel i Indiens anti-terrorlov kan de tilbageholdes på ubestemt tid. Op imod 125.000 muslimer flygtede fra deres hjem. De modtog stort set ingen hjælp fra regeringen, til gengæld fik de hjælp fra radikale islamiske NGO’er. Det er lidt af et paradoks at mange af de unge, der ikke var radikale før optøjerne, nu har mistet tilliden til central og delstatsregeringen og derfor har sluttet sig til de islamiske grupper. Umiddelbart efter optøjerne indledte Narendra Modi sin stærkt anti-muslimske kampagne for at blive genvalgt som guvernør. Han fik 2/3 af stemmerne, og er den dag i dag guvernør i Gujarat.

 

Tilhører fremtiden Modi?
Gujarat har under Modi’s styre oplevet høje vækstprocenter, og har udviklet sig til at være en af de mest velstående indiske delstater med en lav grad af korruption. I Economist fra den 24. marts i år kunne man således læse: ”BJP leaders of some individual states, such as Narendra Modi in Gujarat […] could make a credible pitch as a business-minded economic reformers”. Deres eneste forbehold var at Modi måske ikke er så populær blandt det muslimske mindretal. I indeværende år har Modi ligeledes været på forsiden af den asiatiske udgave af Time Magazine. I Times europæiske udgave fra 26. marts kunne man (i en i øvrigt yderst nuanceret artikel) læse at: ”This image of Modi – the triumphant technocrat – has overtaken that of Modi the Hindu ultra-nationalist”.

Modi kan meget vel gå hen og blive indisk premierminister engang i en nær fremtid, og det er bestemt muligt at han også bliver en god en af slagsen. Men når det er sagt, bør man mindes de flere tusinde uskyldige, der måtte lade livet, delvist som brikker i hans og andres politiske spil, for 10 år siden i Gujarat. Det er godt at tilgive, men det er nemmest, hvis synderen udviser anger, dette har Modi aldrig gjort noget anslag til.

 

Lars Rugholm studerer på 2. år på statskundskab ved Københavns Universitet. Han har rejst i Indien ad flere omgange i sammenlagt 6 måneder og er desuden formand for Ungdommens Røde Kors’ lokale udviklingsråd på Amager.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *