Det eneste her, som antyder, at der lige nu finder et kup sted, er nyhedsudsendelsen på skærmen og samtalerne over cafebordene

      Af Anne Kirstine Rønn

 

Det er middag, og cafeen i villakvarteret i det nordlige Harare er fuld af mennesker. Tjenerne stimler frem og tilbage mellem køkkenet og bordene. En fladskærm oppe under loftet viser en genudsendelse af weekendens fodboldkamp mellem Zimbabwes gamle landshold og FC Barcelonas veteraner. Pludselig bliver kampen afbrudt, og på skærmen vises der i stedet gamle filmklip fra uafhængighedskrigen med dansende guerillasoldater og en sejrende Robert Mugabe, der hædres af sit folk. Lydanlægget i cafeen spiller krigssange på højeste volumen. Seancen varer et minut. Måske to. Derefter toner en nyhedsvært frem på skærmen. Cafeens personale har i anledning af det igangværende kup skruet om til ZBC, Zimbabwes nationale TV-bureau, der sent i går aftes blev indtaget af militæret. I nyhedsudsendelsen vises dele af den erklæring, som militæret udsendte klokken fire i morges. Det er brigadegeneral Sibusiso B. Moyo, som læser erklæringen op. Han siger, at Zimbabwes præsident, Robert Mugabe og hans familie er i sikkerhed, og at militæret kun går efter at fjerne de kriminelle i Mugabes regeringsparti, ZANU PF, som er skyld i landets sociale og økonomiske trængsler. “Zimbabwe undergår ikke et kup”, understreger han.

Den tolkning er han forholdsvis alene om hernede. Langt de fleste lader til at være klar over, hvad der foregår. De ved, at at militærets leder, General Constantino Chiwenga i mandags advarede om, at hæren ville tage “drastiske midler i brug”, hvis fraktioner inden for ZANU PF ikke indstillede deres jagt på partimedlemmer med militær baggrund. De har fulgt med i, hvordan militæret over det sidste døgns tid har taget kontrol over stadig flere centrale institutioner i landet: det nationale broadcasting-selskab, parlamentsbygningen, Harares centrale politistation, og selv Mugabes eget hjem er nu bevogtet af soldater. Også lufthavnen, der for blot seks dage siden blev omdøbt til Robert Gabriel Mugabe International Airport, blev i morges indtaget af hæren. Mugabes navn blev følgelig fjernet fra indgangsskiltene.

 

Hverdagen fortsætter
Sælgerne på markedet, gæsterne på cafeen og taxachaufførerne taler gerne med om, hvad der sker i Zimbabwe lige nu, men de lader sig ikke panikke af kuppet. Tværtimod. Da jeg i morges spurgte receptionisten på mit hostel, om det var sikkert at gå udenfor, trak hun henkastet på skuldrene. “Det går nok over”, sagde hun. “Man skal bare holde sig uden for centrum”. Dette middelklassekvarter i Harare, hvor jeg befinder mig ligger egentlig kun omkring fem kilometer fra de gader i bymidten, som lige nu er blokerede af tanks. Det eneste her, som antyder, at der lige nu finder et kup sted, er nyhedsudsendelsen på skærmen og samtalerne over cafebordene. Lige om hjørnet fra det kup, som får Twitter og internationale medier til at gløde, ser alting helt normalt og trivielt ud.

Ikke dermed sagt, at der er roligt i Zimbabwe lige nu. Situationen er stadig uvis. Ubekræftede kilder spår, at Mugabe om lidt vil meddele sin afsked og vige præsidentposten for Cde Emmerson Mnangagwa, der er frontfigur i den rivaliserende fløj i ZANU PF, og konkurrerer med Mugabes kone, Grace Mugabe om pladsen som den 93-årige statsleders efterfølger. Mnangagwa blev fyret som vicepræsident den 5. november og tog kort efter i eksil. Ifølge avisen the Zimbabwean er han i dag ankommet Harare. På de sociale medier flyder det med konspirationer om, hvem der skal lede den nye regering, som skal dannes efter kuppet. Altimens lyder der konstant nye meldinger om, at personer fra Mugabes fløj er blevet arresteret.

Men denne fornemmelse af at hverdagen bare glider videre, og synet af de små overfyldte minibusser, der suser forbi et overfyldt shoppingområde virker næsten lige så surrealistisk som kuppet selv. Inde i byen har militæret afvæbnet politiet. På parkeringspladsen over for cafeen går betjentene imidlertid stadig rundt og svinger deres knipler, som om intet var hændt. Som om kuppet foregik i et andet land.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *